CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

PEMINAT NOVEL

Adaptasi Novel

  • 7 Hari mencintaiku (mulai 7 Nov 2016, &malam,Isnin-Khamis,TV3)
  • Cinta Roller Coster(Bukan adaptasi, tv3,jumaat-ahad, 7 mlm.)
  • Isteri Tuan Ihsan (Isnin-Khamis,Astro ria, 10 mlm)
  • Lara Aisyah (Astro Prima, 6 ptg, Isnin-Jumaat){bukan adaptasi}
  • Lara cinta Ameena (Bukan adaptasi. Isnin- rabu,tv3,10 mlm)
  • Mr.Donat Karamel (2 nov 2016)
  • Suamiku paling sweet (Akan datang)

Friday, 2 December 2016

KENAPA 6 BLOG/WEBSITE INI BERGUNA UNTUK ANDA?


Image result for web dan blog


Assalamualaikum semua…..kat sini saya nak kongsikan tentang beberapa maklumat tentang web atau blog serta beberapa blog/website yang berguna untuk kita semua, tapi sebelum tu kita mestilah tahu Apa itu blog? Pernah dengar tetapi tidak mengetahuinya? Mari, saya terangkan. Blog merupakan satu aplikasi web, dimana ianya boleh digunakan sekiranya anda mempunyai sambungan internet (data atau wifi).
Pyra Labs, pernah dengar nama ni?Mesti tidak kan?Siapa dia? Ini jawapannya, Pyra Labs adalah pemilik blogger.com yang pertama dan ianya diperluaskan sehingga ke hari ini. Dengan kewujudan blog-blog ini, banyak aplikasi yang bersifat open source dihasilkan. Blog bukan sahaja bersifat penulisan malah ianya menjadi salah satu media sosial yang membantu pengguna dalam setiap sesuatu ‘carian’, terutamanya dalam era dunia tanpa sepadan ini.
Selain itu, blog berfungsi sebagai media perantara mereka yang ingin menyampaikan sesuatu kepada dunia luar. Hal ini kerana, dengan hamya satu ‘klik’ sahaja, maklumat telah terpampar di skrin komputert atau laptop, telefon pintar dan sebagainya.
Okay dekat sini ada ENAM blog atau website yang sangat berguna untuk anda diluar sana yang hendak saya ketengahkan. Enam blog atau website ini juga dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan. Senarai blog atau website tersebut ialah :-

Lebih 10 ribu jawatan kosong yang disediakan melalui goverment.my ini, terutamanya kepada sesiapa yang ingin mencari pekerjaan. Blog atau website ini memeberi peluang dan ruang pekerjaan yang baru kepada mereka diluar sana. Selain itu, blog atau website ini sering mengemaskini info-info semasa dan mengiklankan jawatan kosong sekiranya terdapat kekosongan.

 Related image



Laman web seperti jawatankosongkerajaan.com bersesuaian untuk mereka yang ingin bekerja dibawah sektor kerajaan. Hal ini, kerana banyak manfaat yang disediakan bagi mereka yang bekerja di bawak sektor kerajaan ini, antaranya ialah peluang untuk naik pangkat dengan gaji yang sangat lumayan , kemudahan loan pasti akan diluluskan dengan mudah dan sebagainya. Namun begitu, bukan mudah untuk dapat bekerja di sektor kerajaan ini, pelbagai ujian dan interview harus di tempuh sebelum diluluskan.


Laman web kerjakosong.com ini merupakan perantara antara majikan yang ingin mencari pekerja. Pihak majikan, akan mengiklankan terus kepada mereka yang berminat. Laman web ini amat bersesuaian untuk mencari pekerja oleh majikan atau sebaliknya. Kemas kini akan dilakukan sekerap mungkin didalam laman web seperti ini.


Image result for saps ibu bapa


Pernah dengar SAPS? Apa itu SAPS?.Okay jom kita baca penarangan dan jawpannya.
SAPS atau nama penuhnya ialah Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah, Ianya berfungsi untuk menyimpan, menganalisis data peperiksaan dalam setiap sekolah di Malaysia. Data- data yang disimpan dalam aplikasi ini boleh menjadi rujukan terutamanya KPM dan pihak sekolah untuk di analisis dan mengenal pasti kelemahan supaya dapat diperbaiki daripada tahun ke tahun. Kejap, ada lagi fungsi ini juga boleh digunakan ibubapa bagi menyemak keputusan peperiksaan anak mereka, dengan mengunakan nombor kad pengenalan murid sebagai kata laluannya.

 Image result for apdm


5. APDM
Haa…apa pula APDM ni ye..okay ini sesuai untuk cikgu-cikgu disekolah. Satu aplikasi secara online untuk menyimpan segala maklumat berkaitan dengan murid. Kehadiran setiap murid setiap hari ke sekolah juga diisi mengunakan aplikasi ini. Namun begitu, kehadiran murid jugak harus ditanda di dalam buku kehadiran seperti biasa. Opppss lupa APDM itu singkatan kepada Aplikasi Pangkalan Data Murid ye…hehehe.

Image result for hrmis2


6. Hrmis2
Satu aplikasi khas untuk mereka yang bekerja. Sistem aplikasi ini merangkumi aspek dalam pengurusan sumber manusia. Pendekatan ini masih baru, tetapi mampu menguruskan bahagian sumber manusia untul jadi lebih komprehensif bagi mengatasi masalah pengerusan dalam sektor awam. Sama dengan mana-mana aplikasi di dalam dunia ini, Hrmis juga dilaksankan secara berperingkat mengikut standart yang ditetapkan. Peringkat yang pertama iaitu permulaan iaitu penyediaan data asas penjawatan, pengisian dan berikutnya.

Macam mana faham tak..mesti faham kan…hehe..semua laman web dan blog diatas sangat-sangat lah berguna untuk kita semua. Untuk mereka yang masih mencari pekerjaan apalagi terus masuk laman web Jawatan kosong, jawatan kosong kerajaan dan kerja kosong. Bagi ibu bapa jangan bimbang kalau anak tak bagi tunjuk keputusan..Saps kan ada. Buat guru lebih mudah dengan wujudnya APDM kan…Haaa tengok berguna kan untuk semua orang…Ok sampai sini dulu ya entri kali ini. Jangan lupa tekan button share ya…hehe

Thursday, 10 November 2016

DRAMA NAHU RINDU

Pelakon Nahu Rindu


SINOPSIS NAHU RINDU
Segalanya berubah apabila Kasyaf meninggal dunia ketika dalam perjalanan untuk ke perkahwinannya bersama Nazira. Ibu Kasyaf yang cacat penglihatan tidak tahu bahawa Kasyaf telah pun meninggal dunia. Suatu hari, Nazira bertembung dengan Fateh yang seiras Kasyaf. Dia mula jatuh hati tapi Fateh telah pun berumah tangga.


WATAK PELAKON
Aeril Zafrel sebagai Fateh
Ummi Nazeera sebagai Nazira
Syazwan Zulkifly sebagai Zamani
Syazuwan Hassan sebagai Bukhari
Shuhanty sebagai Hilma

Tuesday, 1 November 2016

Sinopsis AWAK SANGAT NAKAL


Image result for sinopsis awak sangat nakal



SINOPSIS

Pertemuan antara Johan Rizqin dan Erine Johanna bermula apabila gadis itu ditinggalkan mama dan papanya selama sebulan di bawah jagaan orang gajinya, Mak Munah. Oleh sebab dia kebosanan duduk di kampung, Erine menjadikan Johan Rizqin, mangsa usikannya. 

“Eh, saya nak panggil awak apa eh? Johan Rizqin tu, nama yang panjang tu.”
“Jo..”
“Jo apa? Joe Jambul? Jongang? Joyah? Jongos?”

Masalahnya, Johan Rizqin sudah bertunang dengan Ain Humaira, anak angkat Mak Munah. Tetapi kehadiran Erine, menyebabkan Johan mula berubah hati. Entah kenapa, dia merasakan perasaannya lain sejak diusik Erine. Tetapi untuk mendapatkan Erine, Johan terpaksa berdepan banyak cabaran. 

Walaupun begitu, Erine masih tidak boleh menerima cinta yang Johan berikan. Bukan kerana soal hati, bukan kerana tidak cinta, tetapi kerana amanah arwah suami Mak Munah kepada Johan. Erine merasakan dia menjadi penghalang kepada amanah itu. 

Image result for sinopsis awak sangat nakal

Gara-gara kenakalan dan sikap ingin tahunya untuk mencari siapa yang diamanahkan kepada Johan, Erine berjaya merungkai seribu satu rahsia, teori dan konspirasi yang disimpan Mak Munah selama 23 tahun. Erine kemudian mula merancang dan membuat pakatan sulit untuk menyelamatkan Johan daripada dibunuh. Tapi, sehebat mana pun rancangannya, hebat lagi perancangan Allah SWT. 

Adakah pengorbanan Erine kepada Johan, tidak sia-sia? Atau, hidupnya berakhir dengan hukuman mati?

“Apa abang pula... Ini dia, depan abang ni, budak nakal. She turned her can’ts into cans, and her dreams into plans. She is Erine Johanna. Awak sangat nakal, tapi sebab itulah abang sayang.”

Kalau tak boleh... paksa sampai boleh!

Monday, 31 October 2016

SINOPSIS MR Donat Karamel

SINOPSIS

Kisah seorang novelis bernama Anggun Qairah yang kerjanya menulis dan makan donat karamel di sebuah kafe. Hari-hari tanpa jemu. Di situ dia mencurahkan ilham. Di situ dia khusyuk dan tenggelam dalam dunia ciptaannya.

Suatu hari dia bertemu dengan Faiq Faiqal secara tidak sengaja dalam satu kemalangan kecil yang merosakkan segala khazanah pentingnya. Cermin mata dan komputer ribanya hancur digilis kereta. Dengan rasa simpati, Faiq membantu Anggun dan menggantikan dua barang penting milik Anggun. Anggun yang rabun, tidak cam siapa lelaki yang melanggarnya.

Faiq pula sudah gila bayang. Dia, CEO Design Dynamic Berhad turun pangkat sebagai pelayan di Kafe Donat Karamel semata-mata kerana mahu mendekati gadis idamannya dengan menyamar sebagai Rafiqi. Rafiqi yang konon-kononnya meminati semua karya garapan Anggun.

“Kenapa? Cik ingat tak ada lelaki yang baca novel ke? Lelaki yang baca novel tu sangat gentleman tau, cik.”

Hari demi hari hubungan mereka semakin berkembang mekar sehinggalah Zhariff, lelaki sekampung dengan Anggun, mula mengganggu hubungan mereka. Namun, hubungan mereka tetap kukuh sehinggalah hari bersejarah mereka.

Anggun kecewa bila tahu Rafiqi yang sebenarnya adalah Faiq. Dia rasakan Faiq tidak ikhlas bila Faiq tidak jujur dan menipunya selama ini. Bermulalah misi ops pikat isteri yang dijalankan oleh Faiq. Pelbagai adegan lucu yang Faiq ciptakan.

Zhariff pula tidak jemu meminta-minta Anggun daripada Faiq. Sebagai suami Faiq rasa tercabar. Anggun pula salah faham bila terdengar pertengkaran mereka lalu membawa diri ke kampung. Bahagiakah Anggun di sisi Faiq? Faiq pula, masih ada lagikah kesabaran dalam menempuh rumah tangga yang dibina? Cinta perlukan kesabaran. Faiq pasti, akan ada bahagia di penghujung jalan

Sunday, 30 October 2016

Sinopsis Dan Review Novel SALJU KYOTO


Image result for sinopsis salju kyoto


First time baca buku pasal yakuza..tak thu nk cakap apa tapi kita bagi semua bintang sebab best 


sangat..tak  skip satu perkataan pun..hehe..watak arjuna nampak ganas tapi mempunyai sejarah 


hidup yang sangat dasyat(bagi saya lah..macam mana tragisnya ibu dan ayah dia meninggal)...


nailah seorang 

yang sanggup berkorban apa saja demi orang kesayangannya...kalau nak cerita memang tak 



habis sebab banyak kisah yang buat kita tak boleh nak berhenti baca..tentang ryohei,sato yg 


sangat setia pada arjuna selalu ada untuk arjuna..ryohei yang serius...sato yg selamba....oo 


pasal badri dia ni lah yg buat nailah datag ke kyoto dan bertemu dengan arjuna secara tak

 


sengaja..macam mana diorang boleh jumpa kena beli dan baca...tahniah pada penulis..nak cakap saya suka sangat cerita ini...


Image result for sinopsis salju kyoto



SINOPSIS 

‘When a man truly loves a woman, she becomes his weakness. When a woman truly loves a man, he becomes her strength. This is called Exchange of Power.’

Musim dingin 2015. Kyoto.

Semuanya bermula pada malam itu. Aku cuma seorang wanita biasa yang ingin mencari sahabat yang hilang. Namun, malam itu mengubah segala-galanya. Dia muncul umpama samurai dalam persalinan kimono hitam dan sebilah pedang.

A.K, dia sang jejaka misteri. Bermata helang, beraura garang. Bersamanya, terselit amaran.

“Stay away from him.”

Tetapi, bagaimana mungkin aku lari daripadanya bila dia tiba-tiba mengumumkan bahawa aku miliknya?

“She’s my woman. You touch her... and you die.” - A.K.

Hakikat bahawa Badri sudah menjadi yakuza mengeruhkan keadaan. Dia sahabat baik yang tulus, jadi kenapa dia menghumban diri ke jalan ini?

“If you feed an evil soul, he’ll become a devil.” - Badri

Bila dua pilihan terhampar depan mata, aku akhirnya membuat keputusan muktamad. Tinggal di Kyoto dan berjuang... dengan status sebagai isteri kepada Arjuna Kaede.
Dari awal, aku sedar bahawa menjadi isteri kepada lelaki itu bukan mudah. Nyawa sentiasa di hujung tanduk. Namun, aku ialah Nailah Farafisha. Seperti agungnya cinta Nailah al-Farafishah, srikandi Islam buat suaminya, Khalifah Uthman Ibn Affan, seperti itu juga tingginya darjat Arjuna Kaede di mataku. Mereka boleh datang menyerang, tetapi bukan semudah itu untuk aku menyerah kalah. Pantang maut sebelum ajal!

“Masanya sudah tiba untuk aku jadi singa betina.” - Nailah

Tetapi, mampukah aku terus bertahan dihimpit dunia gelap yakuza? Mampukah aku menjadi penyelamat tatkala Arjuna hampir tersungkur antara prinsip dan nyawa? Apa pula yang akan terjadi kepada Badri?

Ini bukan kisah cinta semata-mata. Ini tentang pilihan, pengorbanan dan akibat. Ini... kisah aku.


Wednesday, 26 October 2016

Review novel Saya kan Ada




Image result for novel saya kan ada


Kisah Hairiz yang jatuh cinta pada sepupunya sendiri iaitu Maisarah. Hairiz adalah satu-satunya sepupu Mai yang sentiasa mengambil berat, melindungi Mai daripada amukan mak-mak saudara Mai yang membenci Mai kerana menganggap Mai membawa sial dalam keluarga....Suka sikap Hairiz yang sentiasa ada sifat melindungi dan berpendirian tetap...walaupun kepala angin tapi dengan Maisarah Hairiz sentiasa berlembut.....KOREA detik bermulanya cinta mereka apabila Hairiz melamar Maisarah..pada mulanya ada keraguan pada Mai tetapi ketegasan Hairiz untuk memiliki Mai walau apa pun dugaan yang akan datang akan ditempuhi bersama...kemuncak cerita yang bahagia.....Betul kata Hairiz pada Mai “Saya Kan Ada”.....Tahniah Kak Sarah Marissa saya suka cerita ni..



Sinopsis

Berada di dalam kapal terbang sepanjang penerbangan yang mungkin mengambil masa lebih kurang enam jam bersama sepupu yang aku kenal sejak kecil lagi sebenarnya bukanlah sesuatu yang membosankan. Hairiz pandai bercerita dan pasti saja cerita-cerita tentang kenangan kami.

“Tahun ni awak dah dua puluh lapan tahun, kan?” soalku. Burger yang aku bawa sudah selamat sampai ke perut.

“Baru tahu ke?” soal Hairiz.

“Sebab tahulah saya sebut.”

“Kenapa tiba-tiba bercakap tentang umur saya pula?”

“Dah layak untuk kahwin kan? Rumah dah ada. Kereta dah ada. Kerja pun dah stabil.” Aku tidak tahu kenapa soalan itu aku ajukan bila kami berada tinggi di udara. Masa di bawah, tak pula mahu bertanya.

“Memang pun. Dah cukup layak.”

“Habis tu?”

“Kalau saya cakap saya tunggu awak macam mana?” bisiknya perlahan.
Aku senyum tawar. “Awak selalu macam ni. Bila saya serius bertanya, awak main-main.”

“Eh, saya tak main-main tau. Saya pun serius dengan jawapan saya. Kalau saya cakap saya tunggu awak, awak nak jawab apa?”
Aku pandang Hairiz dan Hairiz pandang aku.

“Mustahillah. Kita kan sepupu.”

“Kenapa dengan sepupu? Apa masalahnya kalau kita sepupu? Kita boleh kahwin. Tak ada sebab kenapa kita tak boleh kahwin.”

“Okeylah, kita jangan sebut lagi pasal kahwin ni.” Aku yang mencari pasal. Seperti tiada soalan lain yang hendak diajukan. Pasal kahwin juga yang aku jadikan bahan cerita.

“Kejap, saya tak faham. Kenapa kita berdua tak boleh kahwin?”

“Sebab awak sepupu saya. Awak anak mak lang saya. Seperti yang awak tahu, saya tidak mempunyai hubungan yang baik dengan mak lang saya. Kat situ dah nampak kesulitannya kalau status kita bertukar. Awak kena faham tu...”

“Huh, alasan!

Tuesday, 25 October 2016

Sinopsis Drama UMAIRAH (Samarinda)



Mengisahkan tentang liku-liku perjalanan hidup yang dilalui oleh seorang wanita bernama Puteri Nur Umairah Dato Amir. Puteri sulung kepada seorang jutawan dan usahawan terkenal iaitu Dato’ Amir yang juga pemilik syarikat perkapalan terkemuka negara, Garuda Global.
Ibunya Datin Sumaiyyah meninggal dunia ketika melahirkan adiknya, Puteri Nur Sabrina. Umairah dan Sabrina dibesarkan oleh papa mereka, Dato’ Amir dan pembantu rumah mereka yang dikenali sebagai Tokma .

Perlakuan dan sifat Umairah dan Sabrina ketara berbeza. Umairah gadis yang lemah lembut dan bersopan santun serta penyabar. Manakala Sabrina pula kasar perlakuannya, suka memberontak dan lebih agresif. Namun dia sangat rapat dan sayangkan kakaknya.
Umairah sabar dan tabah dalam menghadapi pelbagai ujian. Bagaimana dia mencari kebenaran diatas apa yang terjadi pada adiknya Puteri Nur Sabrina. Bagaimana dia bangkit dari kekecewaan apabila melihat cinta hatinya Adam berkahwin dengan orang lain. Malah dirinya sendiri telah dijodohkan dengan orang kepercayaan ayahnya iaitu Shahrizal. Siapakah Shahrizal ni sebenarnya?

Teman Membaca