CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

PEMINAT NOVEL

Adaptasi Novel

  • Cinta Roller Coster(Bukan adaptasi, tv3,jumaat-ahad, 7 mlm.)
  • Isteri Tuan Ihsan (Isnin-Khamis,Astro ria, 10 mlm)
  • Lara Aisyah (Astro Prima, 6 ptg, Isnin-Jumaat){bukan adaptasi}
  • Sein Dan Luna (Rabu-Jumaat, 9mlm,tv3)
  • Suamiku paling sweet (Akan datang)

Friday, 3 February 2017

Sinopsis/Drama Urusan Hati Cik Drama Queen

Drama yang bakal gantikan Drama Sayang Papa Saya Tak? Mulai 6 Feb 2017 Setiap Isnin- Khamis Astro ria 104 dan astro ria hd 123 Sebuah drama Adaptasi novel..

Image result for Cik queen

Betul kata orang. Nak lupakan cinta lama, kita kena temui cinta yang baru. Perkenalan dengan jiran baru yang awalnya kelat-kelat masam, akhirnya melahirkan rasa cinta yang baru.

Lantaklah kalau lelaki itu anak Che Yam sekalipun. Nak buat macam mana? Hati Syazlin sudah tersuka pada Fadhlan. Kali ini dia nekad. Perasaan harus diluahkan. Di atas tiga helai kertas, dia karang ayat-ayat cinta untuk lelaki itu. Siap tabur bedak wangi lagi. Tapi… rupa-rupanya Fadhlan sudah ada kekasih hati. Malunya dia apabila mengenangkan surat tiga helai yang boleh mengundang sesiapa pun untuk ‘termuntah hijau’ selepas membacanya.

Macam mana ni?! Kenapalah hidup dia terlalu banyak drama? Pantang bercinta… pasti putus cinta. Syazlin pun tak tahu sama ada putera idamannya itu sebenarnya wujud ataupun tidak. Mungkinkah putera idamannya itu ialah Faris yang sudah menjadi suami orang atau Fadhlan yang baru sekadar menjadi tunangan orang?

Eh! Tapi… takkanlah budak Nizam si rambut Kpop itu pulak?

“Selagi hati dia begitu dan hati aku begini, sampai bila-bila pun urusan hati kita belum selesai.”


Tuesday, 31 January 2017

Sinopsis/Filem Permata Hati

Foto Penerbitan Karyaseni.

Image result for novel permata hati rehan makhtar



PADA Sofia, Aizudin adalah lelaki sempurna. Suami terbaik dan ayah penyayang. Namun, dia telah lupa. Yang sempurna itu hanyalah Tuhan. Bukan manusia. Kerana itu, bila terbukti Aizudin itu manusia yang khilaf, dia hampir terduduk. 

“Abang ada buat salah besar…” – Aizudin 
“Dengan siapa?” - Sofia

Airmata Sofia jatuh tak terseka. Untuk memaafkan Aizudin sudah cukup sukar, ini pula untuk tunaikan permintaan suaminya? Dia sudah tiada kekuatan berbaki. 

“Sofia nak cakap abang pentingkan diri sendiri. Rosakkan bahagia keluarga kita selama ni. Tapi, abang tak nak terus berdosa dengan sembunyikan semua ni daripada Sofia. – Aizudin

“I trusted you for life time, abang and this is how you pay me…” - Sofia 

Manusia, hanya mampu merancang tapi tiada upaya untuk kita tentukan segalanya. Sofia tabah memujuk hati biarpun seringkali berperang dengan kebencian dalam hati sendiri. Kerana cinta dan kasih pada Aizudin yang tak pernah terhakis seinci pun, dia terima segala ujian. Dia tak akan biarkan Aizudin karam kerana kesilapan. 

“Apapun jadi, penceraian bukan pilihan…” – Sofia
“Terima kasih, sayang…” – Aizudin

Di saat hati menerima dan ujian itu berjaya ditepis, dugaan itu hadir lagi di depan mata. Sofia terduduk dalam tangisan bisu. Aizudin bagai mahu tersembam menahan beratnya ujian. 

“Dia hanya pinjaman. Sofia relakan dia pergi, abang…” - Sofia. 
“Abang juga relakan dia pergi…” - Aizudin. 

Tak ubah seperti telah jatuh tertimpa tangga. Aizudin memejamkan mata. Menyebut nama Tuhan berkali-kali. Redha dengan segala ketentuan bila permata hatinya di bawa jauh pergi. 

Saturday, 14 January 2017

Sinopsis Drama/Novel Pembancuh Kopi Mr Vampire


Selaku CEO, Alif Irsyad tidak pernah mengimpikan jatuh cinta pada seorang waitress. Serasa putaran dunianya bertukar paksi. Teori Irsyad mudah. Gadis biasa seperti Nuzul tidak layak digandingkan bersamanya.

"Logically or practically memang tak mungkin terjadi bagi kau, Syad. Tapi kau kena ingat semua perkara ini cuma terbatas di fikiran sedangkan bukannya sesuatu yang impossible untuk berlaku. Jangan sampai teori logik akal kau memakan diri. Secara praktikalnya pulak kau datang mengadu dekat aku yang kau dah jatuh cinta dengan wanita macam Nuzul." ~ Syed Saiful.

Sumpahan atau doa seorang sahabat? Bermati-matian Irsyad menafikan rasa namun, pesona si gadis merantai naluri. Akhirnya bisikan asmara mendahului jiwa yang kelelahan cinta. Lantaran itu, Irsyad akur demi meneguk kasih seorang Nuzul Filzah.

"Aku sukakan kau, Nuzul. Lebih daripada nyawa ini aku boleh berikan pada kau."

"Encik…."

"Please be mine. Jadi milik aku supaya aku boleh menjaga kau dan adik-adik kau."

"Jangan suka saya boleh tak?"

"Dah terlambat, Nuzul. Aku jatuh cinta dengan kau lebih awal daripada ini. Sekarang hati aku hanya inginkan kau. Aku nak jadi sebahagian daripada keluarga kecil kau."

Monday, 9 January 2017

REVIEW NOVEL H.I.M (FADLYN RIDZ)

Assalamualaikum…Hai korang… Ok kali ni nak review novel H.I.M..baru beli masa bulan 12/2016 kat pesta buku 1 Malaysia/Ekspo buku Malaysia..hari tu…Jom baca review saya ni…

Foto Adnil Zaff.

- HERO IN A MILLION -
Tajuk pun dah gempak gitu.. Siapa hero yang dimaksudkan satu dalam sejuta itu? Kenapa dia satu dalam sejuta?..Ok..ok.. sabar semua akan ku rungkai..hehe..
AHMAD FAKHRI RIZAL hidup dia penuh dengan derita pada permulaan cerita..sebab masuk juvana selama 2 tahun atas kesalahan yang tak pernah dia buat, dia difitnah, kehilangan ibu, kehilangan nenek dan tidak diterima kehadirannya dalam keluarga Ayah dan ibu tiri serta Abangnya Naquib (lain mak satu Bapa).  
Keinginan nya untuk mengubah nasib dirinya dan kehidupan membawa Fakhri ke ibi kota Kuala Lumpur, dengan hasil duit jual tanahnya dikampung kepada tok Imam..Duit itu digunakan untuk dia belajar disamping dia bekerja sebagai tukang kebun pada hari cuti… Duit yang ada dikumpul sehinggalah Fakhri melanjutkan pelajaran ke luar negara.
AFYRA anak Tan Sri Arif dan Puan Sri Insyirah merupakan tunang kepada Naquib pada mulanya. Namun akhirnya berkahwin dengan Fakhri..(Macam mana boleh berlaku kena baca baru faham..hihihi..) Pada mulanya Fakhri ada agendanya sendiri kenapa dia terima berkahwin dengan Afyra…tetapi selepas Afyra keguguran dia mula sedar dendamnya bukan pada Afyra…
NAQUIB, dia ni anak Mak semua ikut cakap mak dia…kahwin cerai…kahwin cerai je hidupnya semua gara-gara campur tangan mak dia..Walaupun dah kahwin dengan perempuan lain pun masih terkejar-kejar kan adik ipar dia Afyra…Namun cinta AFYRA dan Suaminya FAKHRI tetap utuh..
Kehidupan Afyra dan Fakhri bahagia walaupun Fakhri dikhianati oleh kawan-kawannya dalam syarikat, Afyra sentiasa ada untuknya..(Jahat kawan-kawan dia ni, tak sedar diri..bukannya tahu berterima kasih malah tikam dia dari belakang). Namun kebijaksanaan Fakhri dia berjaya mengharungi segala rintangan dalam hidupnya.


Kehadira anak kembar tiga mereka menyerikan lagi kehidupan Fakhri dan Afyra (comel je keletah diorang bertiga ni). Pengakhiran cerita yang bahagia dengan kehadiran anak kembar 2 pulak…hihihi….Fakhri memberi satu kejutan buat Afyra dimana mereka sekeluarga pergi mengerjakan Umrah beramai-ramai…Banyak lagi nak cerita tapi macam tak best pulak kalau cerita semuakan… apa jadi pada Naquib…mak tiri Fakhri…semua nya ada kesudahan.. beli dan baca baru ada feel…hehe
 SAYA suka cerita ini, susah ooo nak jumpa lelaki macam Fakhri ni..semua dia mula sendiri daripada zero takda apa-apa hingga dapat gelaran Dato…itu sebab Afyra gelar dia Hero in a million… susah nak tengok dia mengamuk semua dia hadapi dengan tenang.. Tahniah pada penulis atas karya yang sangat sweet ni…hihi…serius cakap lepas baca novel ni saya nak cari semua karya penulis ni yang lepas- lepas….ok TAMAT…selamat malam….bye-bye..jumpa lagi pada review akan datang pulak…



Sinopsis Drama/Novel Sayang Papa Saya Tak?


Image result for sayang papa saya tak


Farish mengahwini Raisya atas desakan ibunya walaupun dia tidak suka pada gadis mata duitan itu kerana anaknya terbiar tanpa kasih sayang seorang ibu setelah kematian Kasih. Anaknya perlukan seorang ibu dan dia sendiri tidak kuat untuk menjaga anaknya itu. Mereka berkahwin dan mula mencipta kisah yang penuh warna-warni dalam rumah tangga mereka. Saling mengenali satu sama lain, Raisya memberi impak positif untuk dia bangkit semula. Perlahan-lahan dia mula jatuh cinta untuk kali kedua, memberi ruang untuk Raisya sesuaikan diri sebagai seorang isteri.

Namun… emosi Raisya terdera dengan kehadiran Azyan, kawan baik arwah Kasih dan juga Aleya, bakal tunang Fakhrul, adik kembar Farish yang turut meninggal dunia bersama Kasih.

“RM100,000.00 Encik Farish? Yang tak gatal pun mesti jadi gatal.”- Raisya.

Kalau begitu ragamnya, bagaimana Farish tidak pening dengan Raisya?


Image result for sayang papa saya tak


Image result for sayang papa saya tak

Image result for sayang papa saya tak

Image result for sayang papa saya tak

Friday, 6 January 2017

REVIEW NOVEL 1 PENGAKUAN 9 LUAHAN (AZURA RASIDDIN)

Assalamualaikum semua …kita bertemu lagi hihi.kali ni jom saya nak review novel lagi… novel best tau (Tajuk macam diatas..hihihi).Beli masa pesta buku antarabangsa 2016…dah lama habis baca tapi lambat nak review…hehe..

Image result for novel 1 pengakuan 9 luahan

- ….LUAHAN YANG TAK TERUNGKAP -

Buku novel setebal 844 muka surat ni..memang best…Kisah ZAFRAN ALI dan DHIRA.
Permulaan cerita dimana Zafran menyuruh penyiasat mencari tahu tentang kedudukan BEKAS isterinya..dimana dia berada? Apa yang dia buat? Dan apa terjadi pada dia (DHIRA) selepas dibuang keluarga. Ya.. dibuang keluarga, kerana naik hantu sebab mencederakan suaminya hingga berbekas kesan parut untuk
selama-lamanya…mereka bernikah dan bercerai pada hari yang sama…
 Hampir 6 tahun dibumi Singapura… Akhirnya Dhira jejak kan kakinya di Malaysia kerana syarikan Ken di Malaysia memerlukan khidmat Dhira ni …oo..Dhira ni pakar dalam hiasan dalaman ok….jap Dhira tinggal dan menetap bersama keluarga angkatnya yang baik hati walaupun mak angkat dan abang angkatnya (KEN) mempunyai agama yang lain mereka tetap menerima Dhira..apatah lagi kawan dia Fei Fei yang juga ahli keluarga angkatnya menjadi bukan saja kawan malah dah macam adik- beradik dah memandangkan Fei Fei telah memeluk agama islam.
Pertemuan mereka apabila Zafran menolong abang iparnya untuk bertemu dengan pereka hiasan dalaman untuk rumah yang abang ipar dia beli untuk kakaknya.. Teka siapa pereka hiasan dalaman tu????… ding..ding..dong.. betul DHIRA…Walaupun terkejut namun mereka bedua ni pandai sembunyikan rasa terkejut..semua dilakukan seperti mereka tak pernah kenal antara satu sama lain.
“Daripada   jurusan jururawat kepada pereka hiasan” kata Zafran
“Tak minat jururawat, sebab itu pilihan papa, bukan saya” kata Dhira.


Sejak itu pertemuan demi pertemuan berlaku apatah lagi mereka menetap ditempat yang sama tetapi ditingkat yang berbeza, daripada janggal lama-lama bertukar mesra apatah lagi mereka menpunyai emak angkat yang sama di Melaka…

Kenapa Mak angkat mereka sama kena baca tau mesti terkejut punya….Dhira beranikan diri untuk menemui keluarganya untuk memohan maaf..namun abangnya yang juga sahabat dan patner Zafran sangat-sangat lah susah untuk terimanya kembali..sampai mak Dhira sakit pun Dhira terpaksa curi-curi jenguknya tapi atas bantuan Zafran dan adik dia Dhira berjaya berjumpa ibunya…
Dapat kemaafan daripada keluarnya kecuali abangnya yang pernah beritahu Zafran selagi parut kat tangan Zafran tak hilang selagi itu dia tak dapat maafkan adik dia…
DHIRA melamar ZAFRAN kerana dia pasti dia dah mula jatuh cinta pada Zafran…pada mulanya Zafran tolak tapi akhirnya Zafran yang hantar rombingan meminang ke rumah keluarga Dhira..terkejut Dhira apa taknya Dia lamar Zafran tolak kot…hehe..(Zafran tolak sebab dia terkejut sebenarnya).
Zafrina kakak Zafran tidak suka dengan perkahwinan ini namun dia tetap hormat pilihan adiknya. Merasa ada tembok yang menghalang mereka walaupun sudah berkahwin Dhira nekad untuk runtuhkan tembok itu..tercipta lah 1 luahan 9 pengakuan, pengakuan-pengakuan itu akan dihimpun menjadi 1 luahan Dhira buat Zafran disatu tempat yang istimewa…ooo..kajap Dhira ni masa dulu di pernah gelar Zafran pembunuh…Dhira pernah sama kan Zafran sama dengan bapa kandung Zafran pembunuh sebab bunuh mak Zafran…tapi kenyataan nya silap Zafran terlampau baik. Banyak lagi yang terjadi tau Ken dituduh membunuh… Zafran kemalangan..semuanya kena baca sendiri…nak cerita kang jadi lagi panjang pulak review ni…hehe
Pengakhiran cerita ni mesti lah manis dan bahagia buat mereka ok…nak tahu apa 9 pengakuan dan 1 luahan Dhira kena cepat-cepat cari novel ni dan baca yer….best tau tak rugi beli…Pada Penulis TAHNIAH cerita yang klise tapi diolah dengan baik oleh penulis, baca tak boleh nak letak sebab nak tahu apa yang terjadi….Okey sampai sini dulu tau..nanti kita review novel lain…oo lupa Penulis ni ada novel baru tau tajuknya DATE ME… watak dalam novel baru ada dalam novel ni…penulis kegemaran Dhira, Fei Fei dan Ken…

Wednesday, 4 January 2017

Semak Keputusan Peperiksaan Anak Secara Online (SAPS)

Assalamualaikum semua...Hari ni kita nak cerita sikit pasal SAPS ini...Nak tahu apa jom baca apa yang saya nak saya terangkan/ beritahu ni..


Image result for saps ibubapa

Pernah dengar tidak SAPS ibu bapa? Apakah SAPS ibu bapa itu? Bagaimana ianya berfungsi? Untuk siapakah kegunaannya? Adakah ianya manfaat?..Okey semuanya akan terjawab bila anda baca artikel ini sampai habis.

Setiap ibu bapa mesti mahu memberikan yang terbaik buat anak-anak mereka bukan, terutama sekali dalam bidang pendidikan. Ada ibu bapa yang sanggup menghantar anak-anak mereka ke kelas-kelas tambahan bagi memastikan anak-anak mereka peroleh kejayaan dalam setiap peperiksaan. Keputusan yang cemerlang anak-anak dapat membantu mereka untuk mempunyai masa depan yang baik dan terjamin. Oleh itu, ibu bapa hendak lah memantau setiap keputusan peperiksaan yang mereka duduki.

Memandangkan sekolah baru sahaja dibuka bagi sesi 2017 ini, apa kata ibu bapa mula mencuba dengan aplikasi ini, mana tahu membantu.Akan ada peperiksaan yang akan menyusul bukan, peperiksan bulanan pun boleh guna aplikasi ini. Ada anak-anak yang tidak gemar untuk berkongsi keputusan peperiksaan mereka dengan ibu bapa, jadi ini lah masanya untuk ibu bapa bertindak cek online lah habis cerita. Jadi buat anak-anak anda kena siap sedia yer, sebab walaupun kamu sorokkan laporan peperiksaan tetapi ibu bapa anda tetap akan dapat tahu juga dengan mengunakan sistem ini...hehehe... (Zaman kami belum wujud lagi sistem ini).

Related image

Bagi memudahkan ibu bapa menyemak keputusan anak-anak mereka, Kementerian pendidikan telah mewujudkan dan melancarkan satu sistem atau aplikasi dalam talian bagi menyemak keputusan anak-anak dalam peperiksaan besar terutamanya bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang menduduki peperiksaan PT3 dan SPM. Sistem yang dimaksudkannya ialah SAPS ibu bapa ..

Perjumpaan antara guru kelas dan ibu bapa dilakukan untuk menyemak keputusan anak-anak terutama sekali peperiksaan percubaan, peperiksaan pertengahan tahun dan peperiksaan akhir tahun, sering kali diadakan, namun berapa ramai ibu bapa yang dapat hadir? Itu semua dulu sebelum wujudnya semakan peperiksaan ibu bapa ini. Walau dimana ibu bapa berada, pejabat, dalam kereta semua boleh di cek mengunakan sistem ini.

Image result for saps ibubapa

Bukan itu sahaja, sistem ini juga dikenali sebagai SAPS NKRA ibu bapa . Penyimpanan data mengenai sistem pendidikan menjadi lebih mudah dengan tercipta nya sistem ini. Oh ya.. singkatan bagi
SAPS (Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah) dan NKRA (National Key Result Area). 

Image result for saps ibubapa

Klik => SAPS ibu bapa jika mahu membuat semakan terus keputusan peperiksaan anak-anak anda. Anda akan dibawa terus ke laman web yang telah disediakan.. just follow setiap step by step yang diterangkan. Bagi mengelakan ibu bapa mengalami kesukaran untuk membuka laman web tersebut, diharap ibu bapa terus ke laman web yang disediakan.
Proses akan menjadi lambat jika anda menggunakan website lain, berkemungkinan server yang terlalu berat kerana diakses ramai pengguna.

Image result for saps ibubapa

SAPS semakan ibu bapa ini boleh diakses dengan cara online atas talian. Bukan itu saja ibu bapa juga boleh membuat semakan untuk anak-anak yang berumur 7 tahaun(darjah 1) hingga 17 tahun (Tingkatan 5). Keputusan-keputusaan seperti UPSR, PT3 dan SPM juga akan di update didalam sistem ini (SAPS NKRA) bagi memudahkan ibu bapa.

Manfaat yang baik, jika ibu bapa dapat mengunakan sistem ini bila perlu menyemak keputusan peperiksaan anak-anak. Malah anda boleh mengetahui awal keputusan anak-anak anda sebelum anak-anak anda menyerahkan buku report untuk ditanda tanggani. Lepas ni tiada lagi masalah anak-anak sorok keputusan daripada anda. Dengan ada nya sistem ini, ibu bapa boleh menyemak keputusan anak-anak dengan pantas dan boleh disemak dimana-mana sahaja berada. Dengan satu klik keputusan anak-anak dapat anda perolehi.

Okay sampai sini dulu artikel ini TAMAT... Opppsss sebelum terlupa rajin-rajin lah share artikel ini..biar semua ibu bapa tahu tentang kewujudan SAPS ibu bapa online ini . Kita mudah kan kerja orang lain INSYAALLAH, kerja kita juga jadi mudah..k bye...

ASSALAMUALAIKUM.


Teman Membaca