CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

PEMINAT NOVEL

Adaptasi Novel

  • Cinta Roller Coster(Bukan adaptasi, tv3,jumaat-ahad, 7 mlm.)
  • Isteri Tuan Ihsan (Isnin-Khamis,Astro ria, 10 mlm)
  • Lara Aisyah (Astro Prima, 6 ptg, Isnin-Jumaat){bukan adaptasi}
  • Sein Dan Luna (Rabu-Jumaat, 9mlm,tv3)
  • Suamiku paling sweet (Akan datang)

Saturday, 14 January 2017

Sinopsis Drama/Novel Pembancuh Kopi Mr Vampire


Selaku CEO, Alif Irsyad tidak pernah mengimpikan jatuh cinta pada seorang waitress. Serasa putaran dunianya bertukar paksi. Teori Irsyad mudah. Gadis biasa seperti Nuzul tidak layak digandingkan bersamanya.

"Logically or practically memang tak mungkin terjadi bagi kau, Syad. Tapi kau kena ingat semua perkara ini cuma terbatas di fikiran sedangkan bukannya sesuatu yang impossible untuk berlaku. Jangan sampai teori logik akal kau memakan diri. Secara praktikalnya pulak kau datang mengadu dekat aku yang kau dah jatuh cinta dengan wanita macam Nuzul." ~ Syed Saiful.

Sumpahan atau doa seorang sahabat? Bermati-matian Irsyad menafikan rasa namun, pesona si gadis merantai naluri. Akhirnya bisikan asmara mendahului jiwa yang kelelahan cinta. Lantaran itu, Irsyad akur demi meneguk kasih seorang Nuzul Filzah.

"Aku sukakan kau, Nuzul. Lebih daripada nyawa ini aku boleh berikan pada kau."

"Encik…."

"Please be mine. Jadi milik aku supaya aku boleh menjaga kau dan adik-adik kau."

"Jangan suka saya boleh tak?"

"Dah terlambat, Nuzul. Aku jatuh cinta dengan kau lebih awal daripada ini. Sekarang hati aku hanya inginkan kau. Aku nak jadi sebahagian daripada keluarga kecil kau."

Monday, 9 January 2017

REVIEW NOVEL H.I.M (FADLYN RIDZ)

Assalamualaikum…Hai korang… Ok kali ni nak review novel H.I.M..baru beli masa bulan 12/2016 kat pesta buku 1 Malaysia/Ekspo buku Malaysia..hari tu…Jom baca review saya ni…

Foto Adnil Zaff.

- HERO IN A MILLION -
Tajuk pun dah gempak gitu.. Siapa hero yang dimaksudkan satu dalam sejuta itu? Kenapa dia satu dalam sejuta?..Ok..ok.. sabar semua akan ku rungkai..hehe..
AHMAD FAKHRI RIZAL hidup dia penuh dengan derita pada permulaan cerita..sebab masuk juvana selama 2 tahun atas kesalahan yang tak pernah dia buat, dia difitnah, kehilangan ibu, kehilangan nenek dan tidak diterima kehadirannya dalam keluarga Ayah dan ibu tiri serta Abangnya Naquib (lain mak satu Bapa).  
Keinginan nya untuk mengubah nasib dirinya dan kehidupan membawa Fakhri ke ibi kota Kuala Lumpur, dengan hasil duit jual tanahnya dikampung kepada tok Imam..Duit itu digunakan untuk dia belajar disamping dia bekerja sebagai tukang kebun pada hari cuti… Duit yang ada dikumpul sehinggalah Fakhri melanjutkan pelajaran ke luar negara.
AFYRA anak Tan Sri Arif dan Puan Sri Insyirah merupakan tunang kepada Naquib pada mulanya. Namun akhirnya berkahwin dengan Fakhri..(Macam mana boleh berlaku kena baca baru faham..hihihi..) Pada mulanya Fakhri ada agendanya sendiri kenapa dia terima berkahwin dengan Afyra…tetapi selepas Afyra keguguran dia mula sedar dendamnya bukan pada Afyra…
NAQUIB, dia ni anak Mak semua ikut cakap mak dia…kahwin cerai…kahwin cerai je hidupnya semua gara-gara campur tangan mak dia..Walaupun dah kahwin dengan perempuan lain pun masih terkejar-kejar kan adik ipar dia Afyra…Namun cinta AFYRA dan Suaminya FAKHRI tetap utuh..
Kehidupan Afyra dan Fakhri bahagia walaupun Fakhri dikhianati oleh kawan-kawannya dalam syarikat, Afyra sentiasa ada untuknya..(Jahat kawan-kawan dia ni, tak sedar diri..bukannya tahu berterima kasih malah tikam dia dari belakang). Namun kebijaksanaan Fakhri dia berjaya mengharungi segala rintangan dalam hidupnya.


Kehadira anak kembar tiga mereka menyerikan lagi kehidupan Fakhri dan Afyra (comel je keletah diorang bertiga ni). Pengakhiran cerita yang bahagia dengan kehadiran anak kembar 2 pulak…hihihi….Fakhri memberi satu kejutan buat Afyra dimana mereka sekeluarga pergi mengerjakan Umrah beramai-ramai…Banyak lagi nak cerita tapi macam tak best pulak kalau cerita semuakan… apa jadi pada Naquib…mak tiri Fakhri…semua nya ada kesudahan.. beli dan baca baru ada feel…hehe
 SAYA suka cerita ini, susah ooo nak jumpa lelaki macam Fakhri ni..semua dia mula sendiri daripada zero takda apa-apa hingga dapat gelaran Dato…itu sebab Afyra gelar dia Hero in a million… susah nak tengok dia mengamuk semua dia hadapi dengan tenang.. Tahniah pada penulis atas karya yang sangat sweet ni…hihi…serius cakap lepas baca novel ni saya nak cari semua karya penulis ni yang lepas- lepas….ok TAMAT…selamat malam….bye-bye..jumpa lagi pada review akan datang pulak…



Sinopsis Drama/Novel Sayang Papa Saya Tak?


Image result for sayang papa saya tak


Farish mengahwini Raisya atas desakan ibunya walaupun dia tidak suka pada gadis mata duitan itu kerana anaknya terbiar tanpa kasih sayang seorang ibu setelah kematian Kasih. Anaknya perlukan seorang ibu dan dia sendiri tidak kuat untuk menjaga anaknya itu. Mereka berkahwin dan mula mencipta kisah yang penuh warna-warni dalam rumah tangga mereka. Saling mengenali satu sama lain, Raisya memberi impak positif untuk dia bangkit semula. Perlahan-lahan dia mula jatuh cinta untuk kali kedua, memberi ruang untuk Raisya sesuaikan diri sebagai seorang isteri.

Namun… emosi Raisya terdera dengan kehadiran Azyan, kawan baik arwah Kasih dan juga Aleya, bakal tunang Fakhrul, adik kembar Farish yang turut meninggal dunia bersama Kasih.

“RM100,000.00 Encik Farish? Yang tak gatal pun mesti jadi gatal.”- Raisya.

Kalau begitu ragamnya, bagaimana Farish tidak pening dengan Raisya?


Image result for sayang papa saya tak


Image result for sayang papa saya tak

Image result for sayang papa saya tak

Image result for sayang papa saya tak

Friday, 6 January 2017

REVIEW NOVEL 1 PENGAKUAN 9 LUAHAN (AZURA RASIDDIN)

Assalamualaikum semua …kita bertemu lagi hihi.kali ni jom saya nak review novel lagi… novel best tau (Tajuk macam diatas..hihihi).Beli masa pesta buku antarabangsa 2016…dah lama habis baca tapi lambat nak review…hehe..

Image result for novel 1 pengakuan 9 luahan

- ….LUAHAN YANG TAK TERUNGKAP -

Buku novel setebal 844 muka surat ni..memang best…Kisah ZAFRAN ALI dan DHIRA.
Permulaan cerita dimana Zafran menyuruh penyiasat mencari tahu tentang kedudukan BEKAS isterinya..dimana dia berada? Apa yang dia buat? Dan apa terjadi pada dia (DHIRA) selepas dibuang keluarga. Ya.. dibuang keluarga, kerana naik hantu sebab mencederakan suaminya hingga berbekas kesan parut untuk
selama-lamanya…mereka bernikah dan bercerai pada hari yang sama…
 Hampir 6 tahun dibumi Singapura… Akhirnya Dhira jejak kan kakinya di Malaysia kerana syarikan Ken di Malaysia memerlukan khidmat Dhira ni …oo..Dhira ni pakar dalam hiasan dalaman ok….jap Dhira tinggal dan menetap bersama keluarga angkatnya yang baik hati walaupun mak angkat dan abang angkatnya (KEN) mempunyai agama yang lain mereka tetap menerima Dhira..apatah lagi kawan dia Fei Fei yang juga ahli keluarga angkatnya menjadi bukan saja kawan malah dah macam adik- beradik dah memandangkan Fei Fei telah memeluk agama islam.
Pertemuan mereka apabila Zafran menolong abang iparnya untuk bertemu dengan pereka hiasan dalaman untuk rumah yang abang ipar dia beli untuk kakaknya.. Teka siapa pereka hiasan dalaman tu????… ding..ding..dong.. betul DHIRA…Walaupun terkejut namun mereka bedua ni pandai sembunyikan rasa terkejut..semua dilakukan seperti mereka tak pernah kenal antara satu sama lain.
“Daripada   jurusan jururawat kepada pereka hiasan” kata Zafran
“Tak minat jururawat, sebab itu pilihan papa, bukan saya” kata Dhira.


Sejak itu pertemuan demi pertemuan berlaku apatah lagi mereka menetap ditempat yang sama tetapi ditingkat yang berbeza, daripada janggal lama-lama bertukar mesra apatah lagi mereka menpunyai emak angkat yang sama di Melaka…

Kenapa Mak angkat mereka sama kena baca tau mesti terkejut punya….Dhira beranikan diri untuk menemui keluarganya untuk memohan maaf..namun abangnya yang juga sahabat dan patner Zafran sangat-sangat lah susah untuk terimanya kembali..sampai mak Dhira sakit pun Dhira terpaksa curi-curi jenguknya tapi atas bantuan Zafran dan adik dia Dhira berjaya berjumpa ibunya…
Dapat kemaafan daripada keluarnya kecuali abangnya yang pernah beritahu Zafran selagi parut kat tangan Zafran tak hilang selagi itu dia tak dapat maafkan adik dia…
DHIRA melamar ZAFRAN kerana dia pasti dia dah mula jatuh cinta pada Zafran…pada mulanya Zafran tolak tapi akhirnya Zafran yang hantar rombingan meminang ke rumah keluarga Dhira..terkejut Dhira apa taknya Dia lamar Zafran tolak kot…hehe..(Zafran tolak sebab dia terkejut sebenarnya).
Zafrina kakak Zafran tidak suka dengan perkahwinan ini namun dia tetap hormat pilihan adiknya. Merasa ada tembok yang menghalang mereka walaupun sudah berkahwin Dhira nekad untuk runtuhkan tembok itu..tercipta lah 1 luahan 9 pengakuan, pengakuan-pengakuan itu akan dihimpun menjadi 1 luahan Dhira buat Zafran disatu tempat yang istimewa…ooo..kajap Dhira ni masa dulu di pernah gelar Zafran pembunuh…Dhira pernah sama kan Zafran sama dengan bapa kandung Zafran pembunuh sebab bunuh mak Zafran…tapi kenyataan nya silap Zafran terlampau baik. Banyak lagi yang terjadi tau Ken dituduh membunuh… Zafran kemalangan..semuanya kena baca sendiri…nak cerita kang jadi lagi panjang pulak review ni…hehe
Pengakhiran cerita ni mesti lah manis dan bahagia buat mereka ok…nak tahu apa 9 pengakuan dan 1 luahan Dhira kena cepat-cepat cari novel ni dan baca yer….best tau tak rugi beli…Pada Penulis TAHNIAH cerita yang klise tapi diolah dengan baik oleh penulis, baca tak boleh nak letak sebab nak tahu apa yang terjadi….Okey sampai sini dulu tau..nanti kita review novel lain…oo lupa Penulis ni ada novel baru tau tajuknya DATE ME… watak dalam novel baru ada dalam novel ni…penulis kegemaran Dhira, Fei Fei dan Ken…

Wednesday, 4 January 2017

Semak Keputusan Peperiksaan Anak Secara Online (SAPS)

Assalamualaikum semua...Hari ni kita nak cerita sikit pasal SAPS ini...Nak tahu apa jom baca apa yang saya nak saya terangkan/ beritahu ni..


Image result for saps ibubapa

Pernah dengar tidak SAPS ibu bapa? Apakah SAPS ibu bapa itu? Bagaimana ianya berfungsi? Untuk siapakah kegunaannya? Adakah ianya manfaat?..Okey semuanya akan terjawab bila anda baca artikel ini sampai habis.

Setiap ibu bapa mesti mahu memberikan yang terbaik buat anak-anak mereka bukan, terutama sekali dalam bidang pendidikan. Ada ibu bapa yang sanggup menghantar anak-anak mereka ke kelas-kelas tambahan bagi memastikan anak-anak mereka peroleh kejayaan dalam setiap peperiksaan. Keputusan yang cemerlang anak-anak dapat membantu mereka untuk mempunyai masa depan yang baik dan terjamin. Oleh itu, ibu bapa hendak lah memantau setiap keputusan peperiksaan yang mereka duduki.

Memandangkan sekolah baru sahaja dibuka bagi sesi 2017 ini, apa kata ibu bapa mula mencuba dengan aplikasi ini, mana tahu membantu.Akan ada peperiksaan yang akan menyusul bukan, peperiksan bulanan pun boleh guna aplikasi ini. Ada anak-anak yang tidak gemar untuk berkongsi keputusan peperiksaan mereka dengan ibu bapa, jadi ini lah masanya untuk ibu bapa bertindak cek online lah habis cerita. Jadi buat anak-anak anda kena siap sedia yer, sebab walaupun kamu sorokkan laporan peperiksaan tetapi ibu bapa anda tetap akan dapat tahu juga dengan mengunakan sistem ini...hehehe... (Zaman kami belum wujud lagi sistem ini).

Related image

Bagi memudahkan ibu bapa menyemak keputusan anak-anak mereka, Kementerian pendidikan telah mewujudkan dan melancarkan satu sistem atau aplikasi dalam talian bagi menyemak keputusan anak-anak dalam peperiksaan besar terutamanya bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang menduduki peperiksaan PT3 dan SPM. Sistem yang dimaksudkannya ialah SAPS ibu bapa ..

Perjumpaan antara guru kelas dan ibu bapa dilakukan untuk menyemak keputusan anak-anak terutama sekali peperiksaan percubaan, peperiksaan pertengahan tahun dan peperiksaan akhir tahun, sering kali diadakan, namun berapa ramai ibu bapa yang dapat hadir? Itu semua dulu sebelum wujudnya semakan peperiksaan ibu bapa ini. Walau dimana ibu bapa berada, pejabat, dalam kereta semua boleh di cek mengunakan sistem ini.

Image result for saps ibubapa

Bukan itu sahaja, sistem ini juga dikenali sebagai SAPS NKRA ibu bapa . Penyimpanan data mengenai sistem pendidikan menjadi lebih mudah dengan tercipta nya sistem ini. Oh ya.. singkatan bagi
SAPS (Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah) dan NKRA (National Key Result Area). 

Image result for saps ibubapa

Klik => SAPS ibu bapa jika mahu membuat semakan terus keputusan peperiksaan anak-anak anda. Anda akan dibawa terus ke laman web yang telah disediakan.. just follow setiap step by step yang diterangkan. Bagi mengelakan ibu bapa mengalami kesukaran untuk membuka laman web tersebut, diharap ibu bapa terus ke laman web yang disediakan.
Proses akan menjadi lambat jika anda menggunakan website lain, berkemungkinan server yang terlalu berat kerana diakses ramai pengguna.

Image result for saps ibubapa

SAPS semakan ibu bapa ini boleh diakses dengan cara online atas talian. Bukan itu saja ibu bapa juga boleh membuat semakan untuk anak-anak yang berumur 7 tahaun(darjah 1) hingga 17 tahun (Tingkatan 5). Keputusan-keputusaan seperti UPSR, PT3 dan SPM juga akan di update didalam sistem ini (SAPS NKRA) bagi memudahkan ibu bapa.

Manfaat yang baik, jika ibu bapa dapat mengunakan sistem ini bila perlu menyemak keputusan peperiksaan anak-anak. Malah anda boleh mengetahui awal keputusan anak-anak anda sebelum anak-anak anda menyerahkan buku report untuk ditanda tanggani. Lepas ni tiada lagi masalah anak-anak sorok keputusan daripada anda. Dengan ada nya sistem ini, ibu bapa boleh menyemak keputusan anak-anak dengan pantas dan boleh disemak dimana-mana sahaja berada. Dengan satu klik keputusan anak-anak dapat anda perolehi.

Okay sampai sini dulu artikel ini TAMAT... Opppsss sebelum terlupa rajin-rajin lah share artikel ini..biar semua ibu bapa tahu tentang kewujudan SAPS ibu bapa online ini . Kita mudah kan kerja orang lain INSYAALLAH, kerja kita juga jadi mudah..k bye...

ASSALAMUALAIKUM.


Tuesday, 3 January 2017

DRAMA: SUAMIKU PALING SWEET


Image result for sinopsis suamiku paling sweet


“Mama... Nak tolong tu memanglah boleh. Tapi ada ke patut suruh Sya jadi orang gaji rumah dia? Waaa... Mama,

Sya goreng telur pun boleh terbelah lima kuali, tahu tak?”- QISYA IRIS

Rela dalam paksa, Qisya terpaksa mengikut kata mamanya, menjadi orang gaji di rumah kawan mamanya. Dua bulan.

Namun, sudah cukup untuk mengubah hidupnya bila dia terpaksa menjadi isteri dan mummy orang dalam usia yang cukup muda, 22 tahun.

Marah. Benci. Tak boleh terima kenyataan. Cukup membayangkan perasaan Qisya sehingga hampir sahaja Izz Haikal diterajangnya

pada malam perkahwinan mereka. Tapi, berbeza pula dengan penerimaan Izz. Hanya tenang dan menerima semuanya.

“Macam mana cincin ni ada kat sini?” - IZZ

“Macam mana cincin ni ada kat sini? Sebab dia tak ada dalam kotaklah.”- QISYA

“Wrong answer. Cincin ni ada kat sini sebab dia dah temui pemilik dia.”- IZZ

Cincin tersarung di jari Qisya menandakan kesudian Qisya untuk terus hidup bersama Izz.

Hari demi hari berlalu, cukup untuk Izz leburkan hati Qisya. Diikutkan saja kepala isterinya yang masih remaja itu.

Baik, penyayang, penyabar, romantik. Pendek kata Izz sangat sempurna pada Qisya.

Sampaikan kalaulah boleh diceritakan kepada semua orang, nak saja dia bukukan, letak tajuk

Suamiku Paling Sweet sebab memang dia rasa Izzlah suami yang sangat sempurna padanya. Dan Qisya tahu satu rahsia besar! Rahsia

yang buat air matanya tak henti-henti mengalir. Rahsia yang buatkan Qisya mahu cium tangan Izz untuk meminta keampunan.

Buatkan dia mahu peluk Izz ketat-ketat sebagai tanda terima kasih tak terkira. Sesungguhnya Izz tahu segalanya.


Image result for sinopsis suamiku paling sweet

Image result for sinopsis suamiku paling sweet

Friday, 30 December 2016

REVIEW NOVEL CIK MAR-GI-NA .. Kassim Baba.. (PENA KAYU)


Assalamualikum semua… Hari ni nak review novel CIK MAR-GI-NA.. sebenarnya dah lama habis baca novel ni tapi baru hari ni dapat review.. sebenarnya novel ni kita dapat sebab join contest Puan penulis iaitu Pena Kayu sendiri.

Kesinambungan daripada cerpen lelaki melayu jawa portugis dalam Limited Edition Bicara Cinta (idea kretif). Kisah Hardimin Jose aka Har anak Pak Ngah dan Cik Mar-Gi-Na.
Har anak Pak Ngah mahu berkahwin dengan Margina, tapi ditentang sendiri oleh Margina… Bermacam-macam cara Har ni nak Margina setuju kahwin dengan dia…bila lamaran nya di tolak mula lah komplot antara Har anak Pak Ngah dengan satu-satu adik Margina Benjamin Fahmy...
Fattah, ni watak memang aku geram…. Fattah kawan Margina tapi dia anggap Margina kekasih dia pulak..Habis semua dia nak control Margina ni..Margina nak kerja dia minta kerja kat syarikat Fahmy alih-alih nak kasi jawatan tinggi kat Margina memang tak lah Margina nak setuju..dia nak kerja berdasarkan kelayakan dia, puas pujuk Fattah akhirnya Margina dapat kerja sebagaiman kelayakannya.
Ada satu babak dimana Fattah Ajak Margina ke Singapura ….Tanpa Margina tahu adik dian dengan Har anak Pak Ngah pun pergi juga sebab diorang termasuk lah keluarga Margina tak suka si Fahmy….apa jadi dan macam mana mereka berempat bertembung kena baca sendiri tau….Lepas balik Singapura Fattah hantar rombongan meminamg ke reumah Margina tetapi di tolak Margina, apalagi mengamuk lah si Fattah ni…
Akhirnya Margina setuju untuk berkahwin dengan Har anak Pak Ngah..dua-dua sepakat untuk nenda Har iaitu ayah tiri Margina Encik Adenan diterima semula dalam keluarganya (Encik Adenan dibuang keluarga sebab berkahwin dengan Mak kandung Margina.).


LIA, watak dia ni sepupu Har anak Pak Ngah dan dia ni memang tergila-gila kan Har, sampai sanggup untuk bunuh diri tapi dia makan ubat tidur tu Fattah yang suruh sebenarnya (Nak tahu macam mana Lia kenal Fattah carilah novel ini..)….
Kehidupan lepas kahwin mereka walaupun mereka tak cinta tapi mereka belajar untuk terima antara satu sama lain hingga cinta itu hadir. Pengakhiran cerita ni sedih… tak guna punya Fattah sanggup buat macam tu kat Har…Ok sampai sini dulu review kita..

Cerita yang boleh buat kita tersenyum bila Margina dan Har anak Pak Ngah sering berlawan cakap, gelak pun ada gak…cerita yang ada pelbagai rasa, marah. Sedih, ketawa, geram dan sakit hati… Apa berlaku pada Har anak Pak Ngah? Tu kena cari novel ni k… ooo hanya online yer  novel ni.. Tahniah Pena Kayu… anda berjaya buatkan saya baca tak berhenti…ooo.. nak YAYA….please…hehehe.

Teman Membaca